Wat is een koelvest?

Met een koelvest wordt gedoeld op een vest dat er voor moet zorgen dat je lichaam goed gekoeld blijft in warme omstandigheden.

Er kan hierbij gedacht worden aan lange motorritten op warme dagen, bepaalde werkzaamheden bij (zeer) hoge temperaturen of bijvoorbeeld sportgerelateerde bezigheden waarbij voor langere tijd in de hitte wordt verbleven.

Hydrogel koeling

De langste koeling krijg je met een hydrogel koelvest. Dit vest leg je 20 minuten in het water en laat je daarna uitlekken. Als je het daarna aantrekt heb je tot 72 uur koeling. Wil je intensere koeling dan leg je het koelvest in de koelkast of vriezer. Het natuurlijke proces van verdamping zorgt voor deze koeling. Het bootst als het ware het menselijk lichaam na; heb je het warm, dan ga je zweten en het lichaam koelt af. In het geval van een koelvest evaporeert het water en wordt het vest kouder waardoor deze het lichaam koelt.

PCM professionele koelvesten

Het unieke aan de professionele koelvesten zijn de flexibele en niet-brandbare koelpads die geen enkel ander merk hebben. PCM staat voor Phase Change Material en bevatten geen brandbare stoffen. Normaal gesproken worden paraffine oliën gebruikt als koelblokken, maar deze hebben de vervelende eigenschap zeer brandbaar te zijn. En dat wil je niet op je lichaam hebben als je bijvoorbeeld in hoogovens of als lasser werkt.

Reflectie voor de  veiligheid

Koelvesten zijn niet alleen erg comfortabel als het warm is, ze zijn er ook nog eens voor de veiligheid. Voor iedereen is het essentieel om het lichaam niet te oververhitten. Je kunt dan te maken met allerlei hittestress-gerelateerde ziektes die levensgevaarlijk kunnen zijn. Mensen die hierop een groter risico lopen zijn bijvoorbeeld wegwerkers, mensen die in hoogovens werken en bouwvakkers. Voor deze groepen hebben we fluorescerende en reflecterende koelvesten. Wel zo veilig en goed voor de gezondheid!

Koelvesten zijn verkrijgbaar in verschillende gewichtsklassen, waardoor er dus grote verschillen zijn in grootte, gewicht en zoals eerder genoemd, kwaliteit. Er bestaan veel verschillend types, maar over het algemeen kunnen koelvesten ingedeeld worden in vijf hoofdcategorieën:

  • Verdampende koelvesten: Een combinatie van water en speciale koelmiddelen zullen er voor zorgen dat het water naarmate de tijd vordert langzaam verdampt en zo de lichaamstemperatuur stabiel houdt.
  • IJskoelingsvesten: Door koelvoorwerpen eerst in de vriezer tot beneden het vriespunt te laten koelen en vervolgens in het koelvest te leggen, zal het vest heel koud aanvoelen en moet het over de kleding worden gedragen.
  • Faseveranderende koelvesten: Deze vesten maken gebruik van bepaalde vloeistoffen die langer dan water gekoeld kunnen blijven, waardoor er voor een langere tijd gebruik van wordt gemaakt.
  • Vloeiend vest: Maakt gebruik van waterpompen, wat het koele water circuleert.
  • Thermo-elektrische koelvesten: Koelvest dat met een draagbare batterij werkt.