Ontwikkeling van de GSM

De ontwikkeling van de GSM is een aantal malen in een stroomversnelling geraakt. De belangrijkste punten zijn: De introductie van de eerste telefoon met digitale camera. De introductie van MP3 spelers op telefoons. De introductie van Windows mobile op een telefoon. De eerste telefoon met internetmogelijkheden (WAP via gprs). Het eerste toestel met een touchscreen en de eerste Smartphone die iedereen snapt, de Apple iPhone.

Wat opvalt in deze ontwikkelingen is dat een fabrikant ermee komt en andere fabrikanten vlak daarna al met verbeteringen komen. Daarom is het hebben van een simonly abonnement ook zo interessant. Je kunt dan zelf een eigen telefoon aanschaffen, zonder aan een provider vast te zitten. De ontwikkeling blijft niet lang exclusief en andere fabrikanten ontwikkelen door op de bevindingen van anderen.

De introductie van de digitale camera was bijna tegelijkertijd met die van de MP3 speler op mobiele telefoons. Sony Ericsson heeft daarvan zonder twijfel de meeste profijt gehad. Ze hadden al heel snel een voorsprong op de rest met een 2.0 megapixel camera met flitser. Ook in de walkmanseries gooide ze hoge ogen bij het trendy publiek.

windows phoneDe introductie van Windows Mobile was meteen de geboorte van een ander soort mobiel telefoon namelijk de zakentelefoon. Omdat Mobiel internet nog erg pril was hebben mensen letterlijk op hun telefoon documenten gelezen via de PDF reader in Windows Mobile. Doordat het steeds simpeler werd toestellen te synchroniseren werd een telefoon een handige agenda en drukte de PDA van de markt.

Nokia bracht het eerste toestel met een touchscreen. Het model flopte commercieel gezien maar was als studieobject wel interessant. Apple ging echter in 2006 als eerste aan de haal met een geweldig commercieel succes. Ze brachten de iPhone uit, een toestel zonder keyboard maar enkel met touchscreen als invoer.

iphone & blackberryDat veranderde de markt voorgoed, smartphones werden ongekend populair, Google deed zijn intrede als telefoonmaker en kwam met het software-systeem Android. Blackberry werd als outsider steeds populairder terwijl ze echt begonnen waren als een zakelijk bedrijf. Internettoegang en invoermogelijkheden zijn belangrijker dan ooit in de smartphone markt.