Goud als een belegging met goudbaren

 Goud is vrijwel overal ter wereld bekend. Veel wordt het ingezet als edelmetaal voor sieraden. Denk bijvoorbeeld aan een trouwring, die is vrijwel altijd van goud in veel verschillende culturen. Toch kent goud een lange geschiedenis als betaalmiddel. Vroeger was als het geld zoals dollars, guldens en euro’s gedekt door goud. 

De centrale banken hielden een bepaalde goud reserve aan die de waarde van het geld vertegenwoordigde. Alhoewel centrale banken nog steeds goud aanhouden, is het al lang niet meer hetzelfde als toen. We spreken nu over zogenaamd fiat geld. Het is niet gedekt door goud, maar puur door het vertrouwen wat men erin heeft. Er zijn veel critici van dit systeem en dit komt vaak uit de hoek van mensen die geloven in goud. Ze geloven dat men uiteindelijk terug zal gaan naar een goud standaard, zoals dat heet. 

Goud als belegging 

Zoals je wel vaker ziet zijn er meerdere kampen op het gebied van goud. Sommige mensen zijn dol op goud en willen er het liefste zoveel mogelijk van hebben. Andere mensen geloven er niet in en beleggen liever in bedrijven die daadwerkelijk iets toevoegen. Goud wordt dan wel gebruikt in de industrie en als sieraad, maar tegenstanders van goud geven vaak aan dat het niet productief is. Dat in tegenstelling tot een bedrijf met een aandeel, dat iets toevoegt aan de economie. Wil je goudbaar verkopen bij de Goudwaag dan kan dat interessant zijn. 

Toch zijn er mensen die geïnteresseerd zijn in goud als een belegging. En wanneer je gaat beleggen in fysiek goud, zal dit meestal gaan met goudbaren. Dit zijn een soort gestandaardiseerde stukken goud die vrijwel puur goud bevatten. Want als je gaat beleggen in goud, wil je natuurlijk een zo puur mogelijke variant hebben. Dit in tegenstelling tot goud voor sieraden, hier wordt meestal een legering voor gebruikt. Wat wil zeggen dat het goud wordt gemengd met andere metalen. Dit dient over het algemeen om de hardheid van het goud te verbeteren.